söndag 16 oktober 2016

Å så var det det där med grannar...

... man väljer dem inte! 

Det är skönt att bo i hus,
slippa ha grannar
ovan och under!

Gillar att vara ifred :D

Här har jag gått bakom mina häckar och plank i snart 10 år och bara mått gott...

Fredag förra veckan, kom hem från jobbet
och fick en smärre chock!
Grannen hade kapat ner den 2 meter höga,
En absolut,
mindre välmående häck.

En gemensam!
Utan att prata med mig!!?

Kvar var bara stubbar!

De där grannarna...
...ett par i 75 års åldern som matar fåglar,
hela områdets utekatter
och rådjur!
Jag frågade;
hur tänkte ni nu???
Borde vi inte snacka med varann?
Ta ett gemensamt beslut?

-Era perenner har dödat häcken blev svaret!!
Ja, jösses!!

Mina blommor har mördat en 70 år gammal häck?!!
Det är nog snarare så att häcken har behövt blivit föryngrad typ
vart 10:e år!
Men ICKE!

Jag hade inte opponerat mig
mot att ta ner häcken och planterat en ny...
...Snabbväxande!

Men näe,
Här tog man egna beslut!
Så gör man inte,
förbannad blev jag!

Kände spontant,
att nu jäklar skiter jag i det här och sätter upp ett högt jäkla plank...
Men,
det får man ju inte :(
Efter att ha kollat kommunens byggregler,
tog vi beslutet att sätta upp en spaljé

En spaljé av armeringsmatta
18 meter lång och 1, 30 hög :D

En avgränsning mot Grannar och Rådjur!

Jippie!

Den kommer att sitta en meter från tomtgräns,
och de kan inte säga nåt!
En spaljé är en spaljé :D

I går så planterade jag 2 klematis...
Min tanke är att täcka hela armeringsnätet med växter...
...Mycket växter :D
Klockrankan har börjat leverera nästa års frön
Dem ska jag definitivt sätta...
...och kanske jag trycker på med humle :D

Så,
Visst är det en spaljé!
Men jag har fokus på att dölja allt :D

M a o; Dont f**k with me ;)

//Veronica

22 kommentarer:

 1. Grannar kan verkligen vara ett gissel vet jag av egen erfarenhet, men dina överträffar nog de flesta. Lycka till med spaljén.
  Kram

  SvaraRadera
 2. En trist upplevelse, att det skall vara så svårt med lite artig kommunikation. Men det kanske blir något tjusigt av det hela, en spalje med tät växtlighet kan bli hur fin som helst och dessutom skydd mot rådjur.

  Den där häcken ser ut att kunna växa upp igen, den är ju inte bortgrävd.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvaraRadera
 3. vilken chock!! Dom lyckades då få dålig stämning mellan grannarna. Inte kul. Göd häcken och ös på med klängväxter:)) Vildvin är snyggt och ganska snabbväxande.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Hej Veronica!
  Otroligt, att man inte kan prata med sin granne, gemensam betyder att man tar gemensamma beslut. Jag tror din spaljé kommer bli fin, så det kan bli något bra av det hela, till slut.
  Ha det gott / Marika

  SvaraRadera
 5. Men vad 17 tänkte dom på! Har dom inte förstått att man inte bara kan göra så där!? Det vore ju hemskt för alla att få en gemensam häck nersågad (tur att dom inte grävde upp den helt) utan att veta något i förväg, men när häcken gränsar mot en fantastisk trädgård så är det ju ännu värre. Rena katastrofen!!
  När vi bodde i Stockholm hade vi grannar mycket nära, så när vi flyttade hit var ett av kriterierna att vi skulle ha lååångt till några. Och här har vi egentligen inga - om man inte räknar in kohagen på baksidan. Men t.o.m. det har gjort att vi haft en del problem. Bonden vägrar ju att ta ner dom jätteträd som gränsar till oss, som blåser ner ibland och som skadat staketet två gånger. Varje gång det blåser - vilket det gjort en hel del i år - så sitter man med hjärtat i halsgropen och väntar på att nåt av träden kommer ner på tomten och når fram till huset. Alltså "Grannar är ett otyg" som man helst vill slippa!!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 6. Ja se grannar otur när man har såna det inte går att prata med.Och att era blommor skulle ha tagit död på den var det dummaste jag hört.Ni har ju en visningsträdgård som gödslas och blommor och jord pysslas om.Häcken borde har trivts bra med era blommor som kompisar.Vi är många i detta land som har höga fina häckar med en blomrabatt på någon sida och inte sjutton dör dom.
  Kramar.

  SvaraRadera
 7. Så tråkigt att grannsämjan pajas, för så blir det ju när man uppför sig så. Men jag tror ändå att spaljén kommer att bli superfin, tänk på att sätta lite klängväxter som är vintergröna (funkar murgröna hos er?). Kram Elin

  SvaraRadera
 8. Ja man kan ju verkligen fundera hur de tänkte, den har ju liksom inte växt upp över en natt. Det blir kul att se hur det kommer att växa på armeringsnätet. Låter jätte bra. klematisen snö....falkes( var det det) är bra som täckare. och varför inte en Bokare binda. den växer enormt. Några tips från mig. Ha en fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Hej! Det är jag igen! Det blev så konstig svenska, så jag var tvungen att skriva om inlägget.
  Man kan ju tro, att de gjorde det med illvilja. Vad jag kan erinra mig, är grannens tomt inte särskilt planerad, utan mera som en öken. Ett mysterium då, att just denna hörna, som är så långt bort ifrån deras hus, var en sådan nagel i ögat på dem! Ofattbart! Förhoppningsvis växer häcken med raketfart till våren, eftersom den förmodligen har ett väl utvecklat rotsystem.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Otroligt! Absolut säkraste sättet att skapa evig osämja med granne! Man gör inte så! Gillar din plan, dels kommer det att bli jättefint, dels kommer de garanterat att ångra sig! Ha!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Håhåjaja. Härligt med kreativa grannar. Jag känner med dig ska du veta. En tidigare granne (tack o lov avflyttad numera) kapade ner vår gemensamma häck ett år så vi hade insyn i trädgården från gång- och cykelvägen hela året. Ingen yta kvar där vi kunde vara ifred. Road? Inte jag. Som tur var växte häcken upp igen...
  Klematis Summersnow/Paul Farges växer så det knakar och blommar fantastiskt. Den tipsar jag om.
  Kram!
  Kristina

  SvaraRadera
 13. Sånt där är INTE kul! Det kan jag intyga, har varit med om det också för många år sen. Häcken mellan oss och grannen var jättehög, och hade typ aldrig föryngringsbeskurits, men så en dag var den bara kapad längs med backen, snacka om att jag blev irriterad och arg! Vi har väldigt insynsskyddat annars här på vår bakgård, men då helt plötsligt var det fritt fram från deras håll... Jag panikplanterade några häggmispel och syrener för att "skydda" oss. Sen växte ju häcken upp relativt snabbt ändå, på några år var den uppe igen. Så vem vet, kanske de får för sig att ta ner den igen snart igen....

  Ha det gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 14. Hej Veronica!
  Underbart med en spaljé, och förfärligt med grannar som inte vill prata...
  Jag har också frön från klockrankan. När sätter man fröna, och kan gamla plantor övervintra ngnstans...Har varit hos Mandelmans och sett deras maffiga spaljéer...(finns kanske ngn bild på min blogg...)
  Ha det gott!
  Kramen!
  AnnA

  SvaraRadera
 15. Men det är ju helt sjukt! Stackars er! Jag förstår att du blev chockad. Vem skulle inte ha blivit det?! Och förklaringen sen. Jo, det är ju troligt att perenner tar död på en häck. Ni gör helt rätt som öser på med en välinklädd spaljé. Murgröna, pipranka, vildvin, kaprifol, klematis och klätterrosor, det finns mycket att välja på.

  Lycka till med spaljé-projektet.
  Kram, Karin

  SvaraRadera
 16. Usch så himla trist :( Och så dåligt att dom ger sig till att göra något sådant utan att prata med er och passa på när ni är på jobbet. Men jag tror att er spalje kommer att bli supersnygg. Håller med Kristinas tips om klematis Summersnow. Jag har den och den växer som en översvämning. Alla viticella växer också fort och blir enorma hos mig, t.ex. Södertälje och Madame Julia Correvon. Alla blommar dessutom länge och blir väldigt täta. Jag klippte ner min Södertälje här om dagen för den höll på att kväva både New Dawn och honungsrosen. Jag har gjort så förut och vet att den blir hur stor och tät som helst till nästa år ändå. Och humle är ju aldrig fel. Blomsterbönor växer också rejält.

  Lycka till med spaljéprojektet!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 17. Suck, säger jag ba'! Nej, grannar får man inte välja. Så otroligt provokativt av dem! Men, er idé med spaljé är smart. Som sagt, de kan inget säga. Undrar om de slutar att hälsa på er i brist på annat "staff" ;-). Det gjorde våra. Har inte hälsat på mig på 17 år ;-) Så trista som de är - är jag bara glad att slippa befatta mig med dem.
  Det är rätt bra uttryck den där "don't f-k with me" ;-))! Den säger en del ;-)!
  Ha det gott och behåll sinnesjämvikten!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 18. Diamond frost.
  Se här: http://katarinastradgard.blogspot.se/2010/12/helt-on%C3%B6digt.html

  Gör ett försök!
  /Ruben

  SvaraRadera
 19. En del är verkligen makalösa! Antagligen kommer häcken igen, men armeringmattor och klätterväxter låter väl så snyggt. Tur att ni är kreativa.
  /Anette

  SvaraRadera
 20. Näe, det var det värsta och nu går det inte att göra ogjort. Jag förstår att du blev förb. Vi har en underbar granne på ena sidan (andra är allmänning) och jag funderar ibland vad som händer om vi får ny granne. Men ingen vet ju om dom eller vi flyttar först eller vad som händer så det är bar att vänta och se. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 21. Men Veronica, vilken dramatik! Sabotage!
  Jag tror att trädgårdsentusiasternas strävan att skapa avskildhet provocerar och uppfattas som avståndstagande, att det kan förklara den här sortens agerande.
  Våra trädgårdar är väldigt utsatta, jag är ständigt orolig för skadegörelse och stöld. Har faktiskt satt upp kamerabevakning på vissa ställen och jag vågar aldrig berätta på sociala medier när jag är bortrest och så vidare. Vi har två grannar, en hemsk och en underbar, men det jämnar tyvärr inte ut sig, man är ständigt orolig vad den hemska ska hitta på.
  Jag lider med dig, men jag tror också på häcken, den ser ut att vara liguster(?) och den kommer att växa upp igen.
  Jag säger som Anja, behåll sinnesron!
  Kram
  Marta

  SvaraRadera

Elegant Rose - Working In Background