söndag 10 mars 2013

Nytt uppdrag på Sanda Cottage!

Jag ska lära mig något nytt i min trädgård! 
Nånting kreativt och spännande
Nå´t jag aldrig gjort förut
Det är något jag kan ha mycket stor nytta och glädje av
Jag ska göra det året om 
Även mitt i vintern
I ur och skur eller i snöstorm ska jag ut i trädgården
Det är ett skapande på högsta nivå

Guess what?
Jag ska lära mig göra jord!!
Jag har införskaffat en varmkompost

Tänkte att: Jag måste gå "all in" när det gäller trädgården och tillverka egen näringsrik kompost...
Det känns superbra att ha tagit beslutet och beställt en!
Det blev en Joraform

Enkelt som sjutton...

Fyll i matrester i det ena facket...
snurra behållaren ett varv...

Klart!! 

Nej inte komposten såklart men själva tillverkandet :) 

Det tar 6-8 veckor för ett facket att bli fullt
Sen ska man fylla nästa fack och när det är fullt så ska det första facket vara härlig näringsrik kompost!
Oj, Oj vad allt kommer att växa.... 
Mmmmmm...
Nu när jag tänker efter så är ju själva produktionstiden ganska lång...
 Det betyder alltså att jag kommer att ha 10 - 12 liter kompost till midsommar och ytterligare lika mycket i augusti.... 
Rekommenderat är att sprida ut 5 liter kompostmylla till 1 kvm rabatt så i augusti har vi kunnat ge åtminstone en rabatt en energi-kick!

Tjohoooo ;) 


Jaja, det är inte mängden som räknas det är själva grejen...
Att det jag i vanliga fall slänger i soporna,
Nu istället ger liv :) Ha en bra vecka och snart, snart försvinner iskylan och våren kommer på riktigt :)


//Veronica


16 kommentarer:

 1. Har gått och funderat på det så länge! Måste pumpa dig på info om hur du tycker att det fungerar. Hoppas ni hade en skön dag på mässan. Jag åkte som du redan vet :-) igår. Ligger efter med allt och kände att jag inte kunde gå en hel dag på mässan. Men nästa mässa, då ska jag ta en heldag :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. En egen kompost är guld värd! Jag är så glad för min och den jord den ger mig. Så värst mycket blir det kanske inte, men bra är den:-)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Oooh, härligt! :) Det är en av de bästa på marknaden! Hittade du den på mässan? Har kompisar som har den och är ur-nöjda! Har dock själv alltid varit avskräckt av priset! Kom ihåg att samla lakvattnet - det är GULD värt till alla gödselgivor! Grattis! :) Mia

  SvaraRadera
 4. Underbart och bra tänk! Lycka till med att skapa ny jord :)

  SvaraRadera
 5. Inte en minut för tidigt! Här har vi en Johanna med maskkompisar i och UJUJUJ så mycket mums det blir till växterna.Vill du ha kompostmask så säg bara till, men de kanske blir yra i båda ändarna när det snurrar runt? :)

  SvaraRadera
 6. Jag komposterar också, men tycker det tar lite tid för allt att bli klart. Måste få lite fart på tilverkandet. Men visst är det skönt med återvinning.

  Ha en bra vecka!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 7. Spännande! Har haft en kompost i många år där man har fått slänga matavfall också. Men de senaste åren så har vi sopsortering och så det blir att man slänger det i bruna påsen i stället och så blir det biogas eller nåt. Komposten är ju ändå full med trädgårdsskräp ;-)

  SvaraRadera
 8. Heja! Jag är ivrig komposterare och känner mig aldrig så rik som när jag lägger ut lager av fin kompostjord till mina växter. Grattis! :-)))))

  SvaraRadera
 9. Kompost är himla bra! Vi har en annan sort som vi är jättenöjda med, brukar bli runt 60 liter färdig matkompost en gång om året. Förstatjing på den fina jorden har sparrisplantorna. Lycka till med komposterandet!

  SvaraRadera
 10. Vad duktig du är som både bygger din egen kompost och sedan komposterar. Jag har tänkt tanken många gånger, men det har stannat vid tanken varje år =)
  Vad kul att du ville vara med i vårteckensutmaningen, jag har lagt till dig i deltagarlistan och ser fram emot att se vårens framfart i Upplands Väsby =)
  Kram Annica

  SvaraRadera
 11. Kan inte vara utan min kompost, hoppas din kommer att funka bra!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Vad duktig du är, måste nog försöka få igång min kompost igen så mina rabatter också får en energi kick. Lycka till!

  Ha det gott kram Magdalena!

  SvaraRadera
 13. Jag blir nästan avundssjuk, fast det är ju bara att göra likadant ... dock nöjer jag mig än så länge att bara ha trädgårdskompost. Men kanske med tiden ... låter lockande.

  SvaraRadera
 14. Det var väl en strålande bra investering! :) Tänk all fin lyxjord du kommer ha till dina finaste plantor.
  Blev helt lycklig när jag läste dina inlägg om den optimistiska dalkullan och blommig fredag. Sitter här med ett leende på läpparna. Tack för att du delar med dig!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Kul att du tittade in och lämnade ett tassavtryck hos mig! :-) Jag lägger till dig i min blogglista så att jag hittar tillbaka för här var det trevligt! Alltid kul med nya bloggvänner!

  Lycka till med varmkomposten! Vi har en hemmagjord variant som vi har använt i många år. På vintern får den extra isolering utanpå och flyttar in i växthuset med en frostvakt. Vi vill ju inte att maskarna ska dö...

  Vilka fina krukor du har gjort av de gamla tidningarna (eller var det kopior av tidningarna?). Har du hört något från den optimistiska dalkullan än... ;-)

  Du har ju också en väldigt fin muspekare (med hopp om sommaren)!

  Vårvinterhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 16. Ska bli intressant att läsa ifall du tycker den funkar bra! Jag gör också min egna jord fast bara på själva trädgårdsavfallet. Den vänder jag och bökar med så jag ibland håller på att få ryggskott. Men odla man i egen jord blir ju liksom lyckan dubbel. Ha en fin fortsättning på helgen/Annelie

  SvaraRadera

Elegant Rose - Working In Background