måndag 27 augusti 2012

Idétorka :( Hjälp sökes!!

Det blev lite förändringar när det gällde orangeriet/uterummet...


Istället för att placeras där det gamla päronträdet stod så hamnar det på ett annat, mycket bättre ställe på tomten :) 

Vår granne accepterade att vi byggde närmare tomtgräns än 4,5 meter och det trodde vi aldrig han skulle göra :)

Det innebär ju att vi hade en stooor yta att göra ytterligare en rabatt. 

Vi satte upp armeringsnät som mannen böjde till som väggar och sedan började grävandet. 

Som vanligt när jag "jobbar" i trädgården så måste allt hända "här och nu". Jag fick en känsla, en lust och ork att gräva så jag satte igång. 

Efter vändandet av grästuvor spred jag ut fjolårskomposten över det hela och nu återstår att täcka allt med lite "finare" trädgårdsjord och sen är det dags att plantera.........

Just det ja!??Ingen aning. Ingen tanke. Inga direkta idéer. Inget tema. NADA!!  

Det enda vi vet är att vi ska plantera vit klematis som ska klättra i armeringsnäten.

Med andra ord: Vad fasiken ska jag göra med rabatten?
 
Jag hoppas ni kan hjälpa mig med idéer?? 

Såklart ni kan !


Den är runt 10 kvm. Soligt med lite halvskugga av framtida klematisen. God, matig, lerjord......

Go for it!! 

Nu ska jag åka till Göteborg ett par dagar med jobbet och hoppas att ha mängder med super-förslag när jag kommer tillbax ;) 

//Veronica
10 kommentarer:

 1. Du är ju bara för underbar! Det finns ju hur mycket som helst som ni kan hitta på på 10 kvm... Vill du ha något färgtema? Vilken färg har klematisen? Ska det vara en sval rabatt eller en eldig? Man kan även ha en sittplats i mitten, omringad av blommande rosor, pioner, salvia, rubeckior, gräs...
  Några förslag och fler frågor :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Min dröm är en dahliarabatt eller solrosor.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 3. Skulle nog sätta ganska många rosor där.Kombinera med växter som har lite silvriga blad.Och några med mörka blad.MVH

  SvaraRadera
 4. Du, det var en rejäl rabatt!! Nu har ni fått något ordentligt att "bita i"! ;-) Försök att hitta ett tema för rabatten. Rosengård? Formklippta element? Hur som helst var den en väldigt fin stilstudie som Stefan förevigat!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. PS Tag med planteringsritningen, som du säkert har klar då, på söndag! ;-)
  /R

  SvaraRadera
 6. Vilken ny yta att plantera på! Ska bli spännande att få följa, du har redan så mycket fint i rabatterna!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 7. Tack för svaret om de blommande fredagarna! :o) Redan i morgon också, vad roligt. :o)

  SvaraRadera
 8. Veronica! Här känner jar mig lite handfallen och hjälplös därför att jag själv funkar precis tvärtom. Men, att ta en titt vad som finns runtom i de andra rabatterna: Hur får jag den nya att komplettera de gamla utan att det plåttrigt? Kanske skulle den nya rabatten bli lugn och fin med prydnadsgräs och lite formklippt? Eller kanske ett träd med vacker krona och underplantering som en riktig våräng med lökväxter och julrosor, som sedan avlöses av prydnadsgräs eller i huvudsak bladväxter?
  Vilken tur att jag inte behöver försörja mig genom att rådgöra andra med deras rabatter - jag skulle nog svälta ihjäl....;))))!/Anja

  SvaraRadera
 9. Blommig fredag har funnits i tre år tror jag. Katarina med bloggen Roses and Stuff startade det. Det går ut på att jag, förut var det Katarina, hittar på ett tema och skriver om det. Dessutom utmanar/uppmanar jag andra att tolka temat som de själva tycker, skriva ett inlägg på temat och sen lägga till sig i länken längst ner under mitt inlägg. Då kan man gå in och läsa en hel massa bloggares tolkning på temat och kanske hitta nya bloggar man gillar. Chansen finns dessutom att andra hittar till din egen blogg. Blommig fredag brukar vara varje fredag när det börjar bli höst och sen under vintern, då när trädgården börjar gå i vila. Jag har älskat blommig fredag för det har varit ett sätt att hålla bloggen igång även på vintern och att gå och fundera på temat under veckan.

  Så vill du vara med, skriver du ett inlägg på temat Sommarens primadonna, lägger till dig på länken längst ner på min sida. När du lägger till dig i länksamlingen kopierar du adressen som går till ditt inlägg. Man behöver inte vara med utan man kan läsa andras inlägg eller bara vara med någon gång. Kolla min flik Bommig fredag och se vilka inlägg jag gjorde under förra omgången. Skulle vara jätteroligt om du hängde på.

  SvaraRadera
 10. Oj, ska bli roligt att följa vad som blir i rabatten! Jag har själv gjort en rabatt förra året där jag satte daggkåpa, näva Rozanne och fänrikshjärta framför klematis. De passar väldigt bra ihop färgmässigt, blommar länge och flitigt men kräver något som sticker upp eller ger stadga. Och Rozanne har så långa grenar att den blandar sig lite i klematisen, men vitt och blått passar ju bra. Jag ska sätta lite irisar som kontrast men även något med bara grönt kan passa. Så jag kommer att tjäla lite idéer från din rabatt för att tuffa till min rabatt ... :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Elegant Rose - Working In Background