måndag 4 juni 2012

Bråkstakar!

Nu är denna regniga, stormiga helg över.
Det blev lite plantering i de nya rabatterna på söndagen emellan regnskurarna, inte mer än så......
I brist på att kunna vara ute och plantera och vara kreativ så började läsa Hannu Sarenströms bok "Trädgårdsvisioner". Jag har haft boken i ett par år men mest bläddrat i den, men nu skulle jag läsa den från pärm till pärm tänkte jag......

En bit in i första kapitlet insåg jag att ....De andra. De som vet hur man gör. Proffsen...
De har inte fel ! ?

När Hannu skriver samma sak, då vet jag att de har rätt!

Alltså att man ska skapa rabatter med MÅNGA växter av varje sort för att skapa en helhet, ett lugn och inte låta blommorna "bråka" i rabatten som han skriver.

Jag vet ju det.... egentligen! Och har vetat det hela tiden men det vill sig inte.

Jag tycker en växt är fin, köper några stycken och planterar. Vid annat tillfälle köper jag några till och planterar. Beställer lite växter på nätet och planterar.
Så håller jag på!
Jag borde gruppera. Jag borde köpa mängder av samma sort. Jag borde bestämma att:

 - I den rabatten ska jag ha blå Nävor som blommar tillsammans med ljusare blå Irisar och till det lite Funkior gärna med gulstrimmiga blad som tar upp färgen i Daggkåpans blomma och lite gråa växter som framhäver allting....That´s it !!

Lugn och ro i rabatten alltså!
En lite regngrå bild på några av mina "bråkiga" växter ;)

Men jag är nog inte sån. Jag planterar av hjärtans lust det jag införskaffat.

Förövrigt så är Hannu BÄST ! 
Gör jag en ny rabatt och inte har tillräckligt nya växter att sätta i den så gräver jag upp nånting på annat håll och stoppar ner i jorden... oftast vet jag inte ens med säkerhet vad det är för något eller ens vilken färg blomman har :)


Men det konstiga är att det (oftast :o) brukar bli riktigt bra och snyggt i slutänden!
Denna söta lilla ? blommar just nu i mitt skuggparti 
Så jag kommer nog inte ändra mig.....tror jag...?


Nu hoppas jag på riktigt mycket sol så det börjar blomma överallt och inte bara växa grönt !!

Må gott!

//Veronica


13 kommentarer:

 1. Man vet i huvudet att så ska det vara och så gör man tvärt om.Men det blir bra en då.MVH

  SvaraRadera
 2. Det blir nog bäst som man själv gör.
  Jag planterar gärna tre av samma sort om växten är liten annars så försöker jag plantera någorlunda
  så att färgskalan passar ihop.
  Jag gör också som du har jag inget som står krukat så tar jag upp i en annan rabatt.
  Fina blad former kan jag gärna ha tillsammans också då är blommningen inte så viktig.

  Sorgklockan blir hos mig ca 35 - 40 hög.

  Den söta lilla Saxifraga paniculata har jag också men den blommar inte än hos mig.Den är otroligt fin.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Jag gillar stora grupper av samma sort, men har det inte överallt. Av idéträdgårdarna i Chelsea Flower Show verkar det vara inne i år att plantera så det blir en sorts ängskänsla. Alla gör som den behagar, och det brukar ju bli bra som du skriver! ;-)

  Om man kan klippa ner löjtnantshjärta och förvänta sig att den skall komma tillbaka med ny blomning tvivlar jag på. Men, med många växter fungerar detta, t ex stjärnflocka och lupiner.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha..jag förstod att det inte gick med löjtnanshjärta men det vore en dröm att ha blommande vita sådana under hela sommaren!!

   Radera
 4. Jag tycker du ska köra på efter hjärtat , det blir kanonbra och du får som du vill, det andra tror jag kommer efter många års odlande!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 5. Jag kör på och flyttar om tills jag blir nöjd. Ibland blir det plåttrigt och då gör jag om. En tanke jag har är att ha en växt som återkommer bland alla de andra. Den binder ihop som en röd tråd. En växt som till exempel daggkåpa som har så vackra blad.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Hade inte läst din kommentar innan jag skrev min kommentar hos dig. I tulpanrabatten kommer det rosor, malva, stjärnflocka, vallmo, kärleksört...har säkert glömt något. Rabatten är under uppbyggnad så jag har inte hittat stuket riktigt. Ska hitta någon bladväxt som passar bra in...vem vet kanske blir det daggkåpa där med :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Man får göra vad som känns rätt för en själv ....jag brukar flytta om växter tills jag blir nöjd. Tycker dina sk "bråkstakar" ser vackra och välkombinerade ut! Plantera av hjärtans lust är ju underbart och det är ju så det ska kännas! Sedan om man skulle ångra sig så kan man ju flytta runt växter tills man blir nöjd! Ha det bra! Lena

  SvaraRadera
 8. Hej Veronica! (Vilket vackert namn!)
  Du resonerar så som den som älskar att påta i sin trädgård gör! Proffsens råd i all ära men, trädgården är din och du gör som du känner för.
  Man utvecklas ju med åren i sin trädgård och perenner går att byta ut om man skulle börja gilla någon annan art eller färg.
  Jag ser t.ex. att när jag började trädgårdera så var det inne att ha rosa och silver i rabatterna. Det var pastellernas lov som gällde då. Oerfaren som jag var 'trodde' jag att så blir det nog finast. Men, idag ser jag att det den färgkombon inte landat hos mig. Jag dras jämt och ständigt till det varma och glada eller vita. Och det allra senaste är att växter med fina blad är mina favvon idag!

  Heja på dig som vågar vara din egen! Det blir vackrast så!/Anja
  ps
  Måste du ha ordverifiering? Den försvårar för mig (och kanske för en del andra också) jättemycke' och jag hoppar över att kommentera ibland tack vare att jag har svårt att se bokstäverna.
  ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja!! Jag hade ingen aning om att jag hade ordverifiering och tycker oxå att det är jobbigt :)
   Nu ska det vara borta.....

   Tack för dina råd och att du tycker mitt "blomnamn är vackert ;)

   Kram

   Radera
 9. Precis som dig så vet jag - och har vetat i 30 år - att man ska ha många antal plantor av en sort för att få till det riktigt snyggt, men....Sen är det ju så att man så gärna vill testa en perenn innan man sätter fler. Alltså måste man köpa en enda till att börja med och gräva ner någonstans och se hur den blir. Men det finns ju så många vackra växter, så det slutar naturligtvis med att man har ett "lapptäcke" av växter. Och det blir VÄLDANS VACKERT det med, så numera bryr jag mig inte!

  SvaraRadera
 10. Följ ditt hjärta!Det ska ju vara kul med trädgård.Inte en massa pekpinnar hur det borde vara.Man följer sin egen känsla och det brukar bli så bra så :D

  Jag tycker att dina rabatter ser riktigt trevliga ut.

  Ha en fin dag
  Kram
  Heléne

  SvaraRadera
 11. Jag planterar efter mitt huvud och köper bara en växt av varje...jag vill ha så många olika växter och jag skulle få gräva ihjäl mig om jag köpte 3 av varje:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera

Elegant Rose - Working In Background