söndag 9 november 2014

Novemberfusk!

Flera plusgrader,
inte regn och söndag...
Vad gör man då om man inte kan låta bli att dras till trädgården?
Jo, man "fuskar"

Eller kanske inte!?
Förr i tiden gjorde alla så...
...alltså klippte ner allt inför vintern!

Men nuförtiden ska man ju absolut inte göra det!
För nu fryser allt ihjäl om man gör så ;)  

Det skyddar ju!
Fy, om du gör så!! 

Men med en trädgård som inte består av en rabatt eller två,
så får jag nästan slita ihjäl mig på våren!
FÖRE...
Otränad,
stel och ovan,
Ska, det klippas,
finfördelas,
läggas på kompost
och rensas !
Detta i cirka 900 kvadratmeter,
perennrabatter med säkert,
ett antal 1000 perenner!!!

Så idag har jag "fuskat!
Tänkte fördela bördorna lite ;)
Tagit bort alla gula funkia-blad 
Klippt ner pioner och andra perenner
Men framförallt tagit bort alla vissna blad på Strandiris och Iris Germanica!
Och efter korvgrillning så,
så bara körde jag på...
...EFTER!
...i Solrabatten, där ett antal meter bara är olika sorters iris lade jag på gödsel,
det gör jag i vanliga fall bara gör på våren!

Och fortsätter den milda hösten så kommer jag fortsätta att göra "vårbruk" på hösten ;)
 Åh.. vad jag kommer banna mig själv om växterna inte klarar sig!

Fast överlevde förr så lär de klara sig nu...
... Eller?

Kramar! 


//Veronica

13 kommentarer:

 1. Här hos oss i zon 1 tror jag nog att de flesta växter överlever antingen man klipper ner dem eller ej. Det är min erfarenhet i alla fall. Jag klipper sällan ner allt, bara en del som ser direkt skräpigt ut. Man ska göra vilket man vill tror jag.

  Ha en bra ny vecka!

  SvaraRadera
 2. Det kommer nog att gå bra. Och arbetet i vår kommer att bli något lindrigare.

  SvaraRadera
 3. Håller med, slams av Hosta och Iris ser tråkigt ut. Sådant tar jag bort och lägger löv ovanpå. Om man inte använder naturmetoden dvs att låta växter vissna ned naturligt ska det egentligen klippas och få ligga kvar, men hur kul är det att se? Där jag går förbi mycket på vintern gör jag en kompromiss och jag har inte förlorat några växter på grund av viss höststädning. Det finns större faror som tex fyrbenta besökare milda vintrar. De kan tom dra upp hela små plantor med rotlklump och allt. Upphöjda rabatter där inte vatten stannar och fryser till är det bästa om det är kallt och snöfattigt.
  Ha en bra vecka!
  Luna

  SvaraRadera
 4. Fuska på du :-) Har också klippt lite. Oftast har ju vi redan snö vid det här laget så jag brukar aldrig hinna klippa lite för att snygga upp. Men i helgen gjorde jag faktiskt det. Och fortsätter det milda vädret kommer jag nog också gå på strandirisen bland annat. Den är i n t e snygg nu…. och segare gräs att klippa av på våren finns inte. Skoj - snart ses vi!
  kram

  SvaraRadera
 5. Det ser onekligen spräkpigt ut i trädgården nu. Å andra sidan så älskar jag vårstöket med allt nedklippande och städande, så jag brukar spara det. :-)
  Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 6. Ingen större skada skedd, ser att du har lämnat gräsen, det är väl med dem man ska vara försiktig med tanke på kylan. Om värmen fortsätter och jag orkar klipper jag nog ner klematisarna redan nu, mycket lättare att hantera nu också än på våren när de är torra och far åt alla håll.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Ja det finns många "måsten" i trädgården men jag gör lite som jag tycker...jag har klippt ner mycket och rensat allt för att få det lättare i vår. Nu har vi ganska milda vintrar på Öland men jag tror det mesta klarar sig ändå. Har krattat ca 8 ton blöta tunga löv idag...varför ska man ha en stor gammal ek i trädgården??? Men den är fin på våren...
  Kram till dig,
  Titti

  SvaraRadera
 8. Ja hostaplantorna blir ju bara slemmiga och tråkiga, det skyddar nog inte knölarna ett dugg. Jag brukar också klippa ner dem. Grässorter har man ju däremot fått lära sig att man inte ska klippa ner förrän det blivit torrt på våren, annars ruttnar de ju bort...
  Vad skönt att ha en del gjort i vår - då kan du njuta i stället!
  Kram Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
 9. Så gör jag varje höst! Men i år har lusten saknats... Visst, det finns en anledning till det men vad hjälpe det när jag kommer att svära BIG TIME till våren eftersom det inte ens är möjligt att rensa i planteringarna då! Har man satt en jädra massa vårlökar i planteringarna så går det inte ens att få ner mina 38:or mellan dom för att rensa fjorårsris :( Jaja, den tiden den "sorgen" Har jag tur så kommer lusten kanske en dag i vinter och då jädrar :D
  Kram gittan

  SvaraRadera
 10. Hejsan Veronica.
  Undrar hur mycket "förr i tiden" du avser ;-)?
  De växter som lever farligt nedklippta på hösten är framför allt de som inte tål så bra väta vid basen så som prydnadsgräs. Då kan de helt enkelt ruttna bort. Sedan har många perenner en vacker vintersilhuett som är helt enkelt snygga att se på. Du kan kanske täcka perenner som du tror lever farlig med löv så klara de vintern bra.
  Jag förstår så väl hur du tänker angående våren. Det är väldigt mycket att stå i då plus att nu, när det har varit så milt, har ogräsen fått en glädjefnatt! Nu gäller det att bli en rabiat glädjedödare för dem så att de inte tar över helt på våren!
  /Kram, Anja

  SvaraRadera
 11. Jag gör faktiskt alltid så numera. klipper ner allt som går. Annars hinner jag inte med allt på våren. Jag tänker att om det är något som inte klarar sig så kan jag ju få in någon ny växt, kanske elakt tänkt mot dom växter jag har. Det mesta brukar klara sig i alla fall.. Ibland gör jag så att jag klipper ner och lägger det avklippta på växten, då är det bara att ta bort på våren, det som är kvar. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 12. schöne bilder, danke und liebe grüße von angie aus deutschland

  SvaraRadera

Elegant Rose - Working In Background