fredag 18 januari 2013

HJÄLP!! Nu behöver jag råd och tips!

Det måste ju finnas flera anledningar till att blogga!?

Jaa, såklart att man använder ju  bloggen blandannat som en dagbok för återblickar och att komma ihåg hur trädgårdsåret blev
Jag använde den som det senast idag
Jag känner mig trött och dränerad på energi och tycker det känns lååångt till våren
Så tänkte jag OK det är två månader dit...åtminstone till det börjar, på riktigt. Två månader?! Åh, vad låååångt :(
..... men så tänkte jag, vad gjorde jag för två månader sen?
Kollade min blogg och - JUST DET!
Jag grävde dammen, jag hade haft 10 000 sidvisningar och hade en utlottning...
Och allvarligt, det kändes inte alls länge sen ! Går tiden framåt lika fort så vips;

 Är vi där! 

Tillbaka där jag började..... det måste finnas flera anledningar....

Jag behöver råd och hjälp av er kunniga bloggare :)
Jag har en vinterträdgård/orangeri sedan i höstas
Ett ufo! 
Ett varmt växthus
Det har hållit straxt över 10 grader under vintern och där har jag förvarat oliv, citrus, lite örter, pelargoner och lite annat

Men... nu då? Jag har ju tänkt att använda det till att driva upp plantor
Få tidig blomning och kraftiga växter!
Jag har införskaffat ett "UFO" en växtbelysning i LED-light som lyser upp hela huset.

När ökar jag temperaturen?
Vilken temperatur ska det ha?
När sår jag sommarblommor?
Hur gör jag?
Kan de jag övervintrat stå kvar?
Ska jag ge näring?
Etc.Etc....
Miljoner frågor....inga svar...

...har jag ivarjefall! Men jag är övertygad om att ni har ;)

Jag behöver alla goda råd jag kan få! och gärna vart jag hittar bra information på nätet...

Shooot! 

Hälsningar ifån en ivrigt väntande...//Veronica

18 kommentarer:

 1. Hihi, ja visst är det segt nu, jag tycker det är värsta månaden. Men snart är vi faktiskt där, lite pyssel med frösådder bara. Dom flesta sådder vill ha varmt (rumstemperatur) för att gro. Jag skulle så inne sen flytta ut dom när dom kommit upp en bit.Kanske öka nån grad i vinterträdgården i när ljuset återvänder.(feb-mars)Sen beror det ju på vad du ska så, olkia sommarblommor tar olika tid på sig att utvecklas. Tex pelargonerna kan du sätta om och börja ge näring i feb.
  Typ så skulle jag göra.

  Kram från mig.

  SvaraRadera
 2. Läste Ulrikas svar och det precis så jag tänkte när jag läste ditt inlägg med frågorna. Kör på med sådderna inne i värmen och sedan ut med hela rasket.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Kan tyvärr inte ge dig något personligt råd alls, jag är ju urdålig på det här med att så frön! *fniss* Har däremot försökt lära mig genom att läsa en massa, har t.o.m. en bok som bara behandlar frösådder. Och även om det inte hjälpt mig speciellt (har ju varken orangeri, växthus eller kallförråd som man tydligen behöver) så säger låter förslaget från Ulrika alldeles rätt!!

  SvaraRadera
 4. I fjol var första året vi hade uterummet och jag sådde inne som vanligt, efter vårdagjämningen, och lätt lådorna stå i uterummet, bland alla övervintrarna, när det hade kommit opp. Därute hade vi mellan 5 och 10 plusgrader, varmare när solen gassade och som lägst 5 grader på nätterna. Inget extraljus behövdes, vi har plasttak som släpper igenom ljuset så fort snön töat bort från det. De växte som de skulle och skolades efterhand och värmen steg i takt med att det blev varmare ute, vi ändrade inte vår termostat.Det som var lite knöligt var att vädra de dagar det var solsken under perioden innan nattfrostrisken var över. Jag ville ha en så jämn temperatur som möjligt.Det var första försöket och vi fick massor av plantor, som sedan drunknade i sommarens ösregn... Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Visst får du låna boken, bara jag hittar den någonstans! skicka mig din adress så postar jag den till dig!!

  SvaraRadera
 6. Sår inte så mycket fröer längre!! Efter ett antal misslyckande tröttnade jag! Också har jag bara 1 km till en bra och billig handelsträdgård!!! Fast visst är det roligt med egenuppdragit!/Lila-Christina

  SvaraRadera
 7. Sår inte så mycket fröer längre!! Efter ett antal misslyckande tröttnade jag! Också har jag bara 1 km till en bra och billig handelsträdgård!!! Fast visst är det roligt med egenuppdragit!/Lila-Christina

  SvaraRadera
 8. Tror inte jag kan ge så många råd. Men avundsjuk på ditt fina orangeri kan jag vara, men det var ju inte det det var fråga om.
  Jag sår mina frön inomhus, när de kommit upp en liten bit flyttar de ut i garaget där snälla mannen satt upp lysrör från Clas Ohlson över en stor bänk.
  Ljuset styr jag med timer.
  Det borde väl funka på samma sätt i ditt orangeri. Fast jag vet inte vad den där lampan är för något. Står den inte för långt bort från sådderna? Mina lysrör är precis ovanför sådderna så att de ska ge maximalt m ljus.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bettina, lampan sprider ljus upp till 19 kvm om den sitter på 3 meters höjd. Nu har vi dock inte 3 meter upp till tak men ljuset sprids definitivt över de 10 kvm som det är därinne. Fördelen är att den inte drar el som vanlig belysning.
   http://www.ledvision.se/led-vaxtbelysning/led-vaxtbelysningsarmatur-50w.html#addedtocart

   Kram

   Radera
 9. Jag har inga bra råd om dina frågor men det verkar som att du redan fått en hel del - däremot vill jag passa på att tacka för tipset/länken om växtbelysning! Passar mig bra eftersom jag håller på att planerar nån form av växthus/uterum för vinterförvaring och frösådder.
  Ha en go helg!
  Kram Allis

  SvaraRadera
 10. Åh, vilket intressant inlägg. En sådan lampa vill jag också ha. Har gått och funderat på samma frågor som du, så tack för att du tog upp dem :)

  Lycka till1
  //Linda

  SvaraRadera
 11. Jag håller med Ulrika jag med! Och tackar för länken, belysning står på inköpslistan till min lilla "källarodling" Lysrören jag har anv. de senaste åren är för små och då måste man flytta runt sådderna så alla får sitt ljusbehov tillgodosett vilket är ganska jobbigt när man står där med ett par hundra krukor...
  Ha en go helg / Kram gittan

  SvaraRadera
 12. Hej Veronica!
  Du har många frågor och det är lite svårt att lämna bara så där generella svar.
  Men, OM man skall försöka med bara lite allmänna råd så låt inte temperaturen stiga över 15 grader. Ha på belysningen 12-14 timmar/dygn. Ljus och temperatur måste alltid matcha varandra. Svalt och ljust ger kompakta och knubbiga plantor.
  Här får du en komplett perennsåråd av Tom Clothier:
  http://tomclothier.hort.net/page02.html

  Och här får du världens bästa såråd av Ulla hasselmark ang sommarblommor m.m. i hennes blogg. Så vitt jag förstår svarar hon även på frågor på bloggen. Hon har även givit ut en bok med samma namn som bloggen. Den lär vara väldigt bra.
  http://frobok.blogspot.se/#

  Sådder som du kan börja med i dag är bl.a. chile, kronärtskocka, Törnrosas
  kjortel. Tomat och gurka tycker jag att man vänter till åtminstone i slutet av februari. De växer nämligen så fort när de väl har grott att det blir problem att förvara dem på ett bra sätt före april/maj då de kanske hamnar i sitt rätta ställe där de skall växa över sommaren.

  Tänk också på att experimentera själv och skaffa egna kunskaper. Det är inte straffbart att misslyckas och när man väl LYCKAS vilket, man gör rätt ofta trots oddsen, så blir man ju så jädrans överlycklig och känner sig såååå himla duktig.
  Jag har själv provat att så ringblommor och luktärter efter jul och fått blommande plantor redan april i växthuset (de tål ju inte kyla). Nackdelen, att de måste härdas extra mycket innan de placeras ute för sommaren överväger inte glädjen över att ha ett par blommande sommarplantor tidigt på vården!

  Hoppas att du blir lite glad snart och får massor av pigg energi! Kram! Anja

  SvaraRadera
 13. ps
  Glömde skriva att det som är väldigt bra att ha för vissa, värmekrävande grödors sådder, så som tomat och gurka m.fl. är en värmematta. De gillar att ha det varmt om 'tassarna' och svalt och ljust upptill.
  Själv har jag några miniväxthus med bottenvärme. Tomaterna t.ex. stortrivs i dem medan de är lite mindre.
  ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så fantastiskt mycket för alla goda råd :)
   Det var precis det jag var ute efter!

   Kram alla fantastiska bloggvänner och underbart, Anja , med alla bra länkar!

   Radera
 14. Några råd har jag tyvärr inte att komma med, det är jag för nybörjare för och det spelar ju ingen roll för du har ju fått en hel del fina råd ser jag.
  Däremot önskar jag dig en fortsatt trevlig helg.
  Kramen

  SvaraRadera
 15. Hej!
  Det var många frågor och alla är inte sååå lätta att svara på, men jag brukar starta med sådder rätt sent för att jag inte har extra lyse för mina växter utan väntar på solen :)
  Förövrigt står goda råd på fröpåsarna, några vill ha varm frösådd och undervärme, andra vill ha svalt och de flesta bör ha svalare när själva fröet grott och börjar på tillväxt.
  Med tanke på övervintrare bör man ställa upp värmen när växten ser ut att ta ny fart inför våren.
  Det var några tankar.
  Kram /bea

  SvaraRadera
 16. Goda råd har du fått redan ser jag.
  Och man får erfarenhet av sina misslyckanden .

  Lycka till

  Ha det gott

  SvaraRadera

Elegant Rose - Working In Background